تحولات جمعیت،نیروی انسانی و اشتغال

هشتمین همایش ملّی انجمن جمعیّت‌شناسی ایران با عنوان «تحوّلات جمعیّت، نیروی انسانی و اشتغال در ایران» بر اساس برنامه‌ی زمان‌بندی‌شده روزهای پنجم و ششم آبان ماه 1395 در دانشگاه یزد برگزار شد. این همایش در پنج محور عمده‌ی 1) ابعاد جمعیّت‌شناختی نیروی انسانی و اشتغال، 2) ابعاد اقتصادی – اجتماعی اشتغال و بیکاری، 3) داده‌ها و شاخص‌های نیروی انسانی و اشتغال، 4) آموزش و اشتغال: چالش‌ها و پیامدها و 5) اشتغال زنان سازمان یافته بود. علاوه بر محورهای پنجگانه‌ی فوق، یک نشست تخصّصی با عنوان «سیاست‌های اشتغال و موانع اشتغال‌زایی ملّی، استانی» در این همایش تعریف شده بود که در آن اقتصاددانان به بیان دیدگاه‌های خود در ارتباط با موضوع نشست پرداختند. این همایش با همکاری دانشکده‌ی علوم اجتماعی دانشگاه یزد، انجمن جمعیّت‌شناسی ایران، مؤسّسه‌ی مطالعات و مدیریّت جامع و تخصّصی جمعیّت کشور، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، سازمان ثبت احوال کشور، دانشکده‌ی علوم اجتماعی دانشگاه تهران، مرکز آمار ایران، صندوق جمعیّت ملل متّحد در ایران، پژوهشکده‌ی آمار و … برگزار شد.

در مراسم افتتاحیه که با حضور قائم مقام وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، استاندار یزد و معاون پژوهش و فناوری دانشگاه یزد برگزار شد، دکتر محمّد میرزائی، ریاست انجمن جمعیّت‌شناسی ایران، گفتند: در یکی دو قرن اخیر جمعیّت‌ها در مناطق مختلف از یک تعادل تاریخی خارج و به یک تعادل جدیدتری رسیدند. در این شرایط، رشد شتابان جمعیّت و کاهش مرگ‌و‌میر نوزادان محسوس بوده به‌طوری‌که در کم‌تر از ۱۰۰سال، جمعیّت دنیا به هفت میلیارد نفر رسید و اروپایی‌ها به صورت خودجوش به کاهش جمعیّت روی آوردند. میرزایی اضافه کرد: جمعیّت ایران نیز در این سال‌ها با افزایش هشت برابری به ۸۰میلیون نفر رسیده و این رشد انفجاری در درازمدّت قابل تحمّل نیست. دکتر محمّد میرزایی تصریح کرد: ایران هم اکنون در مرحله‌ی فرصت طلایی پنجره‌ی جمعیّتی قرار دارد و افزون بر ۷۰درصد جمعیّت کشور در سنین ۱۵ تا ۶۴ سال که سنّ فعّالیت است، قرار دارند. وی افزود: اکنون جمعیّت زیادی از کشور در مرحله‌ی تحصیل هستند و زمانی که تحصیل آنان تمام و وارد بازار کار شوند، شرایط مطلوب‌تری برای کشور ایجاد می‌کنند، البتّه این موضوع در گِرو برنامه‌ریزی مناسب به منظور اشتغال‌زایی است. وی با اشاره به افزایش شمار دانش‌آموختگان دانشگاهی گفت: تدوین و اجرای برنامه‌ریزی‌های راهبردی در راستای ایجاد اشتغال پایدار برای دانش‌آموختگان از جمله ضرورت‌های در دستور کار فعلی دولت است. رئیس انجمن جمعیّت‌شناسی ایران یادآور شد: پس از نخستین سرشماری کشور بعد از انقلاب در سال ۱۳۶۵، برنامه‌های تنظیم خانواده به درستی در برنامه‌ی توسعه کشور (سال ۱۳۶۸تا ۱۳۷۲) قرار گرفت.

دکتر محمّدجلال عبّاسی شوازی، استاد جمعیّت‌شناسی دانشگاه تهران و رئیس مؤسّسه‌ی مطالعات و مدیریّت جامع و تخصّصی جمعیّت کشور در مراسم افتتاحیه‌ی هشتمین همایش ملّی انجمن جمعیّت‌شناسی ایران،‌ با بیان این‌که در این برهه‌ی تاریخی و حسّاس در ایران سرمایه‌های انسانی جوان و تحصیل‌کرده موج می‌زند گفت: در حال حاضر یک فرصت استثنایی برای کشور ایجاد شده تا بتوانیم در مورد علل بیکاری و روند سطح اشتغال جوانان به بحث بنشینیم. ایشان بررسی علل اصلی بیکاری جوانان و راهکارهای مؤثّر برای حلّ این مشکل را از جمله ضرورت‌های عصر کنونی کشور دانست و افزود: توجّه ویژه به بحث بیکاری جوانان نقش مهمّی در جلوگیری از پیامدهای اجتماعی و اقتصادی اقشار مختلف جامعه ایفا می‌کند. دکتر عبّاسی شوازی با اشاره به تحوّلات اخیر سطح سواد و تحصیلات ساختار جمعیّتی جوان کشور در دهه‌های اخیر گفت: شرایط فعلی کشور از جمله دوران‌های طلایی کشورمحسوب می‌شود. رئیس مؤسّسه‌ی مطالعات جمعیّتی کشور افزایش جمعیّت فعّال و متخصّص در بازار کار را نعمتی ارزشمند برای کشور دانست و بیان کرد: ایجاد بستر مناسب برای توسعه‌ی اقتصادی و اجتماعی کشور در شرایط حال و آینده ضروری است. وی بررسی سیاست‌های اشتغال و موانع اشتغال‌زایی در سطح ملّی و منطقه‌ای را ضروری دانست و گفت: توجّه به بحث بیکاری جوانان نقش مهمّی در کاهش پیامدهای اجتماعی و اقتصادی بیکاری در جامعه ایفا می‌کند.

در مراسم اختتامیه که با حضور شهیندخت مولاوردی، معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده‌ی ریاست جمهوری، و محمّدصالح اولیاء، ریاست دانشگاه یزد و جمعی دیگر از مسئولین و مقام‌های کشوری و استانی برگزار شد، دکتر محمّدجلال عبّاسی شوازی، دبیر علمی همایش، اظهار داشتند که موج عظیم و فرحبخش و با نشاط نسل جوان و تحصیل‌کرده‌ی جامعه‌ی امروز نویدبخش تحوّلات ارزشمندی در کشور است که باید از این سرمایه‌های ارزشمند نهایت استفاده را ببریم تا آینده‌ی روشن کشور را تضمین کنیم. ایشان حضور توانمند زنان را مایه‌ی مباهات و افتخار کشور دانست و ابراز امیدواری کرد مسئولان، پژوهشگران و اندیشمندان بتوانند با همکاری از این ظرفیّت ارزشمند برای سرافرازی ایران استفاده کنند. عبّاسی شوازی در ادامه گفت: با توجّه به چندبعدی بودن موضوع اشتغال در این همایش با همکاری صاحب‌نظران چندین رشته‌ی مختلف از جمله جمعیّت‌شناسی، اقتصاد، جامعه‌شناسی، مدیریّت و حقوق به بحث اشتغال پرداخته شد. دکتر عبّاسی شوازی اظهار داشت: ‌ بحث اشتغال تنها یک بحث علمی و دانشگاهی نیست. پرداختن به این مهم مستلزم همکاری دستگاه‌ها و نهادهای اجرایی است.

در پایان این همایش از سوی مؤسّسه‌ی مطالعات و مدیریّت جامع و تخصّصی جمعیّت کشور یک لوح تقدیر و سپاس به آقایان دکتر محمّد میرزایی، رئیس انجمن جمعیّت‌شناسی ایران، و دکتر حبیب‌الله زنجانی رییس پیشین این انجمن اهدا شد. همایش‌های انجمن جمعیّت‌شناسی ایران به صورت دوسالانه، اغلب در تهران، و در مواردی در خارج از مرکز برگزار می‌شود.

 اهداف همایش:

– فراهم‌سازی بستر مناسب برای ارائه آخرین یافته‌ها و دستاوردهای علمی، پژوهشی و تجربی پیرامون محورهای همایش

– طرح آراء و ایده‌های محققان، متخصصان و مدیران و بحث و تبادل نظر پیرامون ابعاد و جنبه‌های مختلف موضوع اشتغال و بیکاری در ایران

– تحلیل وضعیت، ابعاد و شاخص‌های کنونی اشتغال و بیکاری در کشور، تفاوت‌های استانی و منطقه‌ای و چالش‌ها و پیامدهای جمعیتی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی آن

– گردهمایی اعضای انجمن و افراد و گروه‌های صاحبنظر و ایجاد فضای تعامل و تبادل علمی و حرفه‌ ای

محورهای همایش:

ارزیابی داده ها و شاخص های نیروی انسانی و اشتغال

ابعاد جمعیت شناختی نیروی انسانی و اشتغال

ابعاد و چالشهای اقتصادی و اجتماعی اشتغال و بیکاری

آموزش و اشتغال: چالشها و پیامدها